Pompując i tłocząc krew do żył, serce dostarcza składniki odżywcze oraz tlen do całego organizmu. Jest to najważniejszy organ, a jednym z największych zagrożeń jest dla niego nadmiar cholesterolu, który niesie za sobą wiele negatywnych następstw.
Poznaj normy, aby mieć je pod kontrolą.
Cholesterol to substancja tłuszczowa, znajdująca się w naszym organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, ale jego nadmiar może prowadzić do wielu groźnych powikłań. Nadprogramowe złogi tłuszczowe odkładają się w tętnicach żylnych, powodując miażdżycę naczyń krwionośnych. Z kolei ta, odpowiada za zawały serca oraz udary mózgu.
Aby im zapobiegać, warto znać normy cholesterolu i regularnie go badać. Służy do tego badanie zwane lipidogramem, które wyróżnia trzy rodzaje cholesterolu: całkowity, LDL, HDL oraz trójglicerydy.
Normy cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i trójglicerydów:
Poziom cholesterolu całkowitego | Ocena |
---|---|
Poniżej 200 mg/dL (5.17 mmol/L) | Wartość pożądana |
200 — 239 mg/dL (5.17 — 6.18 mmol/L) | Poziom podwyższony |
240 mg/dL (6.21 mmol/L ) i powyżej | Wysokie ryzyko chorób serca |
Poziom dobrego cholesterolu MDL | Ocena |
Kobiety/Mężczyźni: Niżej niż 35 mg/dL (0,9 mmol/L) |
Niski poziom HDL — stwarza duże ryzyko chorób serca. |
60 mg/dL (1.56 mmol/L) i powyżej | Wysoki poziom cholesterolu HDL. Uważany jest za bardzo zdrowy. |
Poziom złego cholesterolu LDL | Ocena |
Poniżej 100 mg/dL ( 2.6 mmol/L) | Optymalny |
100 — 129 mg/dL (2.63.34 mmol/L) | Powyżej optymalnego |
130 — 159 mg/dL (3.36 — 4.13 mmol/L) | Graniczny |
160 — 189 mg/dL (4.14 — 4.90 mmol/L) | Wysoki |
190 mg/dL (4.91 mmol/L) i powyżej | Bardzo wysoki |
Poziom trójglicerydów | Ocena |
Poniżej 150mg/dL (1.69mmol/L) | Norma |
150 — 199 mg/dL (1.69 — 2.25 mmol/L ) | Graniczny |
200 — 499 mg/dL (2.26 — 5.63 mmol/L) | Wysoki |
Powyżej 500 mg/dL (5.64 mmol/L) | Bardzo wysoki |
Rozwiązaniem jest dieta, która obniża poziom złego cholesterolu!
Dieta to skuteczne rozwiązanie na obniżenie podwyższonego poziom cholesterolu. Oznacza to, przede wszystkim jedzenie więcej warzyw i owoców, ryb bogatych w omega-3, chudego drobiu i nabiału, oraz ograniczenie podaży soli.