Niezdrowa dieta i wysoki poziom cholesterolu

Pompując i tłocząc krew do żył, serce dostarcza składniki odżywcze oraz tlen do całego organizmu. Jest to najważniejszy organ, a jednym z największych zagrożeń jest dla niego nadmiar cholesterolu, który niesie za sobą wiele negatywnych następstw.
Poznaj normy, aby mieć je pod kontrolą.

Cholesterol to substancja tłuszczowa, znajdująca się w naszym organizmie. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, ale jego nadmiar może prowadzić do wielu groźnych powikłań. Nadprogramowe złogi tłuszczowe odkładają się w tętnicach żylnych, powodując miażdżycę naczyń krwionośnych. Z kolei ta, odpowiada za zawały serca oraz udary mózgu.
Aby im zapobiegać, warto znać normy cholesterolu i regularnie go badać. Służy do tego badanie zwane lipidogramem, które wyróżnia trzy rodzaje cholesterolu: całkowity, LDL, HDL oraz trójglicerydy.

Normy cholesterolu całkowitego, HDL, LDL i trójglicerydów:

 

Poziom cholesterolu całkowitego Ocena
Poniżej 200 mg/dL (5.17 mmol/L) Wartość pożądana
200 — 239 mg/dL (5.17 — 6.18 mmol/L) Poziom podwyższony
240 mg/dL (6.21 mmol/L ) i powyżej Wysokie ryzyko chorób serca
Poziom dobrego cholesterolu MDL Ocena
Kobiety/Mężczyźni:
Niżej niż 35 mg/dL (0,9 mmol/L)
Niski poziom HDL — stwarza duże ryzyko chorób serca.
60 mg/dL (1.56 mmol/L) i powyżej Wysoki poziom cholesterolu HDL. Uważany jest za bardzo zdrowy.
Poziom złego cholesterolu LDL Ocena
Poniżej 100 mg/dL ( 2.6 mmol/L) Optymalny
100 — 129 mg/dL (2.63.34 mmol/L) Powyżej optymalnego
130 — 159 mg/dL (3.36 — 4.13 mmol/L) Graniczny
160 — 189 mg/dL (4.14 — 4.90 mmol/L) Wysoki
190 mg/dL (4.91 mmol/L) i powyżej Bardzo wysoki
Poziom trójglicerydów Ocena
Poniżej 150mg/dL (1.69mmol/L) Norma
150 — 199 mg/dL (1.69 — 2.25 mmol/L ) Graniczny
200 — 499 mg/dL (2.26 — 5.63 mmol/L) Wysoki
Powyżej 500 mg/dL (5.64 mmol/L) Bardzo wysoki

 

Rozwiązaniem jest dieta, która obniża poziom złego cholesterolu!

Dieta to skuteczne rozwiązanie na obniżenie podwyższonego poziom cholesterolu. Oznacza to, przede wszystkim jedzenie więcej warzyw i owoców, ryb bogatych w omega-3, chudego drobiu i nabiału, oraz ograniczenie podaży soli.